miercuri, 30 martie 2011

Regizorul din saptamana franceza: François Truffaut

Regizorul francez pe care vi-l propun in aceasta frumoasa seara de miercuri este un reprezentant de baza al Noului Val Francez si se numeste François Truffaut. Daca ati auzit de el, va felicit ! Daca nu, poate sunteti curiosi sa aflati mai multe despre el.
François Truffaut s-a nascut la Paris pe 6 februarie 1932 si a murit la Neuilly-sur-Seine, Hauts-de-Seine pe 21 obcombrie 1984. El a fost regizor, scenarist, producator si actor. Un multi-talent, un om de valoare. El, dupa cum spuneam mai sus, este unul dintre reprezentantii Noului Val Francez. Acum probabil va intrebati ce este acela... Pai hai sa va spun. In Franta, cand zici Nouvelle Vague [noul val], te gandesti la  fenomene cinematografice simultane dar diferite de la o ramura culturala la alta. Acest fenomen a fost stimulat de curentul de documentar, "ciné-vérité" pornit de la miscarea "kinoglaz" (cine-ochi) din 1922 in Rusia.
Conceptia Noului Val se rezuma la surprinderea vietii reale, a faptelor, a evenimentului normal de zi cu zi. Inca ceva important de retinut: in acest curent se afla punctul de plecare al tuturor curentelor si scolilor cinematografice de dupa al doilea razboi mondial.
În ceea ce priveste filmul de fictiune, Noul Val Francez" este initiat de istoricii, teoreticienii si criticii de la revista „Les Cahiers du cinéma”, revista fondata în 1951 de istoricul, teoreticianul si criticul de film André Bazin. Hai ca deja va dau prea multe nume mari si necunoscute si devine plictisitor...nu vreau sa va plictititi la mine pe blog, ci sa aveti cate o surpriza si cate o bucurie de fiecare data cand descoperiti ceva nou. De exemplu, eu consider ca este important sa mentionez cine a fondat les cahiers du cinéma.




Filmul de debut al lui François Truffaut, "Les quatre cents coups (1959)" [Cele 400 de lovituri], a castigat in 1959 premiul pentru regie la Festivalul de la Cannes. Intr-o clipa, tanarul creator a ajuns pe harta culturii cinematografice internationale, facand calea mai usoara pentru colegii din Noul Val, ca Jean-Luc Goddard [despre care probabil vom vorbi peste ceva timp].
Ca si ceilalti regizori din Noul Val, Truffaut si-a cultivat ideile principale scriind articole pentru "Cahiers de Cinéma".
Cam atat pentru seara asta. Va las in compania unui film-colaj cu mai multe scurtmetraje, dintre care si unul al lui Truffaut. Filmul se numeste "L'amour à vingt ans" (1962) iar segmentul lui Truffaut se numeste "Antoine et Colette". Vizionare placuta !
P.S. are mai multe parti upload-ul de pe youtube. Deci tot ce am pus aici e un singur film, so watch them all please !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Powered By Blogger