marți, 29 martie 2011

Scurtmetrajul francez al saptamanii este primul film SF al lumii

In seara asta va voi prezenta un film absolut uluitor care este cu siguranta de retinut. "Le voyage dans la lune" (1902) de Georges Méliès este o premiera in cinematografie din mai multe puncte de vedere:
- in primul rand are o durata de aproximativ 14 minute, ceea ce la vremea aceea era o adevarata revolutie, majoritatea filmelor realizate atunci nedepasind 2 minute. Cu alte cuvinte, eu in seara asta scriu despre scurtmetraj dar in acea epoca era considerat drept super lung metraj.
- in al doilea rand, "Calatoria in luna" este primul science-fiction autentic. El a fost parintele acestui gen, de la el ni se trage totul: Harry Potter, Stapanul inelelor, Star trek, Star Wars, Inception, Avatar si restul filmelor ce imbina elementele realului cu ale fantasticului.
- in al treilea rand, el a fost primul care a folosit tehnicile de filmare fade-in, fade-out.
- in al patrulea rand, el a fost primul care a facut prima versiune a "trailerului" unui film. El proiecta imagini din film deasupra teatrelor unde urmau sa fie difuzate, astfel dand trecatorilor o idee despre ceea ce vor vedea.
 In acea perioada cinematograful ilustra in principal viata cotidiana (cum sunt filmele fratilor Lumiere de la sfarsitul secolului XIX, ca acela faimos cu trenul care vine spre public) si in niciun caz elemente atat de extravagante. Desi pare un film suprarealist, "Calatoria in luna" este o pelicula inovatoare si antrenanta, care combina tehnicile teatrale cu resursele infinite din cinema [de exemplu, efectele speciale, foarte moderne pentru atunci].

Sa vorbim putin si despre Georges Méliès. El a trait intre anii 1861 - 1938. Uau, ma simt ca la ora de istorie sau istoria muzicii cu anii acestia asa de de mult. Méliès a fost de "profesie" [daca se poate numi asta profesie] magician. El facea numere de magie prin diferite teatre, fiind si actor. Vazand noua minune a vremii, fotografia in miscare, dupa un an a inceput sa isi faca propriile filme, in total peste 500. Dupa parerea mea, ar trebui clasat si el la genii. A fost un geniu prin tot ce a inventat si la ce s-a gandit.
Méliès a facut parte, in decembrie 1895, din primul public care a vazut inventia "le cinematographe" a fratilor Lumière.
Charlie Chaplin spune despre Méliès ca a fost "the alchemist of light" [alchimistul luminii].
Personal, eu il consider pe Méliès ca pe Jules Verne-ul cinema-ului. Jules Verne a scris o carte "o calatorie pe luna" atunci cand lumea nici nu visa la asa ceva, el avand o viziune extraordinara, iar Méliès a facut acest film cu o multime de elemente noi in epoca, actualmente fiind considerat "parintele science-fiction-ului".
Sa va prezint povestea filmului "Calatoria in luna".
Filmul incepe cu o conferinta stiintifica unde profesorul Barbenfouillis (interpretat de insusi Georges Méliès) incearca sa isi convinga colegii sa participe la o expeditie pe luna. Misiunea este acceptata si organizata iar oamenii de stiinta sunt trimisi pe luna cu o nava spatiala. Nava [care seamana cu o racheta teleghidata] aselenizeaza chiar pe ochiul lunii, luna fiind reprezentata ca o fiinta cu ochi, nas si gura. Pe luna, oamenii de stiinta dau de locuitorii neprietenosi ai satelitului care ii conduc la regele lor. Cand oamenii isi dau seama ca daca ii ating pe inamici cu o umbrela acestia dispar intr-un nor de fum, francezii reusesc sa evadeze si se intorc pe pamant. Acestia aterizeaza in ocean, fiind in final salvati si onorati ca eroi la Paris.
Cam atat pentru in seara asta, eu sper ca v-am facut curiosi sa-l si vedeti si sa stati sa ii apreciati valoarea. Ganditi-va ca este un film facut la inceputul secolului XX cand cinematografia era un bebe.
Vizionare placuta !


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Powered By Blogger