sâmbătă, 26 martie 2011

Saptamana franceza: L'auberge espagnole

Deoarece zilele astea la Institutul Francez din Bucuresti ruleaza numai filme pe tema francofoniei, si deoarece eu serbez un an de cand am fost la Paris, m-am gandit ca saptamana asta sa postez numai francezi.
L'auberge espagnole (2002) este un film minunat, plin de voie buna si de intelegere si pace intre straini.
In primul rand, sa pornim de la titlu. Dupa ce am vazut filmul asta, mi-am pus intrebarea ce vrea sa zica mai exact "l'auberge espagnole". Stiam ca "l'auberge" e han, "espagnole" e spaniol... dar nu intelegeam care e faza. Si am cautat in dictionar. Si am gasit. Este o expresie franceza, care se refera exact la principiul "fiecare aduce cate ceva".
Sapte studenti la master veniti cu bursa Erasmus in Barcelona stau cu chirie intr-un apartament, impartindu-l. Ei nu se cunosteau dinainte, fiecare venind in alt interval de timp.
Personajul principal este Xavier, un francez foarte simpatic care vorbeste si engleza si ceva spaniola. Mai avem o englezoaica, foarte mirata ca in franceza prescurtarea de la facultate e "fac", un italian foarte imprastiat, un neamt foarte meticulos, un danez, o spanioloaica focoasa si pasionala si o belgianca lesbiana.
Filmul este in esenta simbolistic pentru fiecare tara si cultura in parte, fiecare personaj fiind construit dupa tiparele oamenilor din diferitele tari.
Xavier este jucat de Romain Duris, un actor deja recunoscut european si chiar mondial dupa numeroasele filme in care a jucat. Bineinteles ca la noi in tarisoara nu prea se stiu multe despre el. Ii voi face o prezentare mai pe larg luni, cand voi vorbi despre el la rubrica "actorul saptamanii".
Date generale:
An: 2002
Regie: Cédric Klapisch
Scenariu: Cédric Klapisch
Distributie: Romain Duris, Audrey Tautou, Cécile De France, Kelly Reilly, Kevin Bishop si multi altii. Pentru a vedea o lista cu intreaga distributie, accesati linkul: Cast and Crew



Iar acum, pentru ca sunt extrem de obosita si mi-e foarte somn, va voi lasa pe voi sa vedeti trailer-ul filmului, sa ascultati cateva piese foarte energice si tari de pe soundtrack siii sa va decideti sa-l vedeti. Vizionare si auditie placuta !
p.s. filmul are si o parte a2a, facuta dupa 3 ani de la primul. Vom vorbi de ea alta data, ca personajele sunt mai mature si mai serioase un pic. Dar doar un pic...
                                                    trailer
soundtrack




Noapte buna.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Powered By Blogger