marți, 22 martie 2011

Scurtmetrajul saptamanii este binecunoscutul "Un chien andalou"

Cu totii ori ati auzit vorbindu-se despre filmul "cainele andaluz", ori ati vazut vreodata macar o pictura de-a lui Dali si probabil ca stiti ca a fost unul din cei mai importanti reprezentanti ai suprarealismului.  Nu se poate sa nu stiti faimoasa pictura cu ceasurile care se topesc sau chiar si vestita scena cu ochiul taiat de lama. Pentru scurtmetraje, am onoarea sa va prezint "Un chien andalou" ["cainele andaluz"] al lui Luis Buñuel.
Tara: Franta
An: 1929
Distributie: Pierre Batcheff, Simone Mareuil
Inspiratia pentru filmul acesta a pornit de la visele a doi mari artisti prieteni, Dali si Buñuel. Buñuel a visat ca luna plina era "taiata" de nori ca si cum un ochi ar fi taiat de o lama, si Dali a avut un vis in care aparea o mana acoperita total de furnici. Ei si-au povestit unul altuia visele si cat de curand au inceput lucrul la un scenariu impreuna, bazat pe visele lor. Marfa, nu? Mi se pare mai mult decat tare povestea asta. Si de aceea consider ca merita un loc de cinste la mine pe blog. 
Eu am vazut filmul asta acum mult timp. Si l-am mai vazut o data. Si inca o data. Si nu ma satur sa-l vad. Pentru ca de fiecare data observ ceva nou. In general nu poti vedea un film doar o singura data si sa zici ca-l stii, gata, nu mai e nevoie sa-l vezi. Daca te intereseaza subtilitatile, dedesubturile, te mai uiti de 3 ori [cel putin]. Eu propun ca, chiar daca l-ati vazut, sa-l revedeti. Are doar 16 minute si este foarte interesant sa urmarim inceputurile cinematografiei chiar cu implicarea directa a parintelui suprarealismului. Eu zic ca merita, voi ce spuneti ? Eu va mai spun doar atat: vizionare placuta :).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Powered By Blogger