vineri, 8 aprilie 2011

Cinematographer mexican: Emmanuel Lubezki

Saptamana mexicana se incheie cu directorul de imagine Emmanuel Lubezki. Da, stiu ca nu are nume tipic mexican, dar m-am documentat, omul chiar s-a nascut in Mexic. Mai mult de atat nu imi trebuie ca sa-l identific drept mexican.
Sa va povestesc un pic despre cum a inceput el: in liceu a lucrat impreuna cu toata clasa la un documentar despre muncitorii care faceau zahar. El a filmat, si atunci si-a dat seama ca asta vrea sa faca de-atunci inainte.
Mai tarziu, s-a dus la facultatea de istorie, insa numai pentru un an, ca apoi sa se transfere la Mexican School of Cinema, departamentul de fotografie statica. A inceput sa faca scurtmetraje cu diferiti regizori, precum: Alfonso Cuarón, Luis Estrada, Rodrigo Prieto, etc. Atunci nu prea erau locuri pentru oameni tineri in meseria asta, trebuia sa astepti ca cineva sa se pensioneze ca sa apuci un post. Asa ca, impreuna cu cativa prieteni, au strans bani cu totii si au facut primul film ei singuri. Se numea "El camino largo a Tijuana" [drumul lung spre Tijuana]. Cu banii de pe vanzarea filmelor au facut urmatorul film, "Bandidos" care a avut succes si deja a inceput sa fie cautat de catre regizori. Unul din filmele facute de el, Like water for chocolate (1992) a fost vazut de catre Jeanne Tripplehorn careia i-a placut foarte mult si l-a chemat sa discute cu ea si cu Ben Stiller despre un filmulet pe care vroiau sa-l faca, regizat de Ben Stiller, care se numea "Reality Bites" (1993). De aici deja cred ca v-am atras atentia. Daca doriti sa cititi intreaga biografie detaliata a lui Emmanuel, intrati aici.
Iar acum, voi afisa o lista cu postere cu tot a filmelor cele mai cunoscute la care a lucrat el, pentru ca nu se poate ca macar unul din ele sa nu-l fi vazut.
Reality Bites este un film foarte drag mie, l-am vazut prima data acum vreo 3-4 ani si mi-a placut de-atunci. In distributie ii avem pe Winona Rider, Ethan Hawke si Ben Stiller, regia fiind tot a lui Ben Stiller. Sa stiti ca Ben este si un super regizor, dovezile fiind chiar Reality Bites si Zoolander, asta asa, ca o paranteza. In film este vorba de niste tineri care dupa terminarea facultatii nu sunt foarte hotarati cu ce vor sa faca in viata. Vi-l recomand cu caldura.



Daca Reality bites nu va e asa de cunoscut, Great expectations trebuie sa va sune la ureche. E un film foarte frumos, bine facut [regizat de Alfonso Cuarón] si foarte profund.





faimosul film al lui Tim Burton. Iata-l pe Emmanuel Lubezki lucrand cu Tim Burton la Sleepy Hollow



Filmul saptamanii pe blog. Deja v-am prezentat filmul in sine, regizorul [Alfonso Cuarón], unul din actori [Gael Garcia Bernal] si acum directorul de imagine.


Tocmai a terminat filmarile pentru The tree of life care va aparea pe ecrane in mai. Il asteptam cu nerabdare.
Emmanuel Lubezki, Alfonso Cuarón si Clive Owen la filmarile pentru Children of men
Si cu asta am incheiat saptamana mexicana. Sper sa va fi placut si sa fi fost interesante alegerile mele in materie de regizor, actor, compozitor, trupa, director de imagine, film si scurtmetraj in spatiul latin mexican. Va doresc un weekend frumos in care sa aveti parte de odihna si relaxare. Iesiti in oras, plimbati-va, distrati-va. Ca nu stim ce va fi mai incolo. Sa profitam cat putem de timpul frumos si de viata noastra.
P.S. Va dezvalui un pic secret: maine incepe saptamana spaniola. Va astept pe blog pentru ca v-am pregatit o alegere foarte variata de artisti. Noapte buna.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Powered By Blogger