vineri, 22 aprilie 2011

Compozitor argentinian: Gustavo Santaolalla

Dupa cum va spuneam, el, impreuna cu filmul saptamanii [Diarios de motocicleta] sunt motivele principale pentru care am vrut aceasta saptamana cu tematica argentiniana.
Gustavo Alfredo Santaolalla s-a nascut in data de 19 august 1951 [poate v-a sarit in ochi, poate nu, dar tin sa punctez ca s-a nascut in aceeasi zi (zi, nu an!) cu al nostru George Enescu] in Buenos Aires, desigur Argentina. Spre sfarsitul anilor '60 si inceput de anii '70 era deja cunoscut in toata Argentina, asa ca s-a mutat in America unde si-a facut o trupa numita Wet Picnic. In '82 s-a intors in Argentina ca sa scoata un album solo, numit "Santaolalla", in care avea influente de pop american. Al doilea album al sau, intitulat GAS [initialele lui], a fost lansat in 1995.
Albumul al treilea din 1998, "Ronroco" continea piese cantate cu un instrument numit "charango", un fel de chitara mai micuta, un fel de banjo, daca stiti. In poza cu el se afla unul si mai pun eu o poza dedesubt cu un charango separat ca sa va dati seama despre ce e vorba.
Asa, cum spuneam, datorita sound-ului nou, piesele lui au inceput sa fie alese pentru diferite filme, ca de exemplu: The insider (1999) [Scandal in industria tutunului], Collateral (2004), sau serialul ultra-premiat HBO Deadwood. In filmele astea au fost doar cate o piesa deja compusa de catre el, alese de catre respectivii producatori. Dar a si compus in intregime pentru filmele urmatoare:
Diarios de motocicleta (2004), Amores perros (2000), 21 Grams (2003), Brokeback Mountain (2005) - pentru care a castigat Globul de Aur si Oscarul - , Babel (2006) - pentru care a castigat al doilea Oscar in 2007. Mai are si doua premii BAFTA, unul pentru soundtrack-ul filmului Diarios de motocicleta, si al doilea pentru muzica din Babel.




Iar acum, sa va pun cateva piese din aceste filme de care v-am povestit. Auditie si vizionare placuta !
Iguazu - piesa pe care au ales-o pentru primele filme

Diarios de motocicleta
Gustavo live
piesa din Brokeback Mountain pentru care a luat primul Oscar

din filmul 21 grams
din filmul Babel

Cred ca va ajunge pentru seara asta. Va multumesc ca ati avut rabdare sa cititi si sa ascultati tot ! Noapte buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Powered By Blogger