duminică, 24 aprilie 2011

Filmul italian: Malèna

Malèna
An: 2000
Regie: Giuseppe Tornatore
Scenariu: Giuseppe Tornatore, Luciano Vincenzoni
Distributie: Monica Bellucci , Giuseppe Sulfaro, Luciano Federico
Muzica: Ennio Morricone
Cinematographer: Lajos Koltai

"Malèna" este o poveste centrata pe un adolescent care devine foarte interesat de o cea mai frumoasa femeie dintr-un sat din Sicilia, o vaduva dupa care efectiv toata lumea intorcea capul pe strada: barbatii erau la picioarele ei si vroiau sa fie CU ea iar femeile o invidiau si vroiau sa fie CA ea. Interesant mod de a privi frumusetea: dorita de toata lumea dar din puncte de vedere opuse, fiecare dorind altceva.
Ceea ce m-a mai atras la filmul asta e ca nu e previzibil. Ai impresia ca stii ce o sa urmeze si apoi te surprinde cu ceva total diferit de ce ti-ai inchipuit.
Baiatul care se indragosteste de femeia matura este un concept aproape oedip-ian [desi nu e vorba de mama lui aici], folosit destul de des in cinematografie. Doar ca aici totul este prezentat mai realistic. Baiatul isi dezvolta o admiratie si o afectiune profunda pentru Malèna si vrea sa o protejeze de toate barfele si rautatile satului.
Fotografia aceasta este reprezentativa pentru film, fiind evidentiat modul in care era tratata de catre barbatii din sat. Ea nu trebuia decat sa isi scoata o tigara ca barbatii se ingramadeau in jurul ei ca sa i-o aprinda. Frumos, nu?

Un plus substantial al filmului il constituie faptul ca nici nu trebuie sa stii limba sau sa ai subtitrarea ca sa il intelegi. Este foarte vizual, descriptiv, chiar daca lasi la o parte replicile. Muzica este deasemenea un maare plus, pentru ca e si ea foarte descriptiva si reprezentativa pentru cadrele respective.

Trebuie sa fiu cinstita si sa recunosc ca filmul acesta mi-a fost recomandat de K cu vreo 4 ani in urma si tot atunci l-am si vazut. As avea si eu curiozitatea sa-l revad acum, cand am mai crescut un pic, sa vad daca il percep diferit. Probabil ca da...
Va las aici trailerul. Vizionare placuta !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Powered By Blogger