luni, 18 aprilie 2011

Filmul argentinian: Diarios de motocicleta

Diarios de motocicleta - inainte ca el sa schimbe lumea, lumea l-a schimbat pe el.

An: 2004
Regie: Walter Salles
Scenariu: Che Guevara - "Jurnal de calatorie", Alberto Granada - "Cu Che prin America Latina" si scenariul a fost adaptat pentru film de Jose Rivera
Distributie: Gael Garcia Bernal, Rodrigo de la Serna, Mercedes Morán, Mía Maestro, etc.
Cinematografie: Eric Gautier
Muzica: Gustavo Santaolalla


Acum am terminat de vazut filmul, il am proaspat in cap si pot sa va spun mai multe despre el.
Filmul este construit dupa doua surse: jurnalul de calatorie al lui Che Guevara insusi si romanul lui Alberto Granada - "Cu Che in America de Sud" si prezinta calatoria de-a lungul Americii de Sud a lui Che Guevara impreuna cu prietenul sau, Alberto Granada in 1959.
In film ne sunt prezentati doi tineri, Ernesto "Che" Guevara, care era student la medicina si Alberto Granada - biochimist, in calatoria lor lunga si interesanta prin America de Sud. Ei pleaca la drum doar cu 11 dolari daruiti de prietena lui Guevara si cu o motocicleta veche poreclita cu ironie "la poderosa" [puternica]. Bineinteles ca se strica motocicleta dupa cateva zile si ei fac popasuri pe unde pot ca sa poata sa isi continue calatoria.
Dupa mult timp strabatut pe drum ajung intr-un sanatoriu din Peru unde raman vreo trei saptamani si ii ajuta pe bolnavi.
Acest film nu este numai istoric sau doar biografic, este si un drum al initierii tanarului Che Guevara intr-un adevarat barbat. Calatoria il intareste, il face sa realizeze cate nedreptati si rele se intampla in lume si trezeste in el o dorinta de a schimba ceva, de a face bine. Filmul este foarte important pentru ca este descrisa o parte a vietii lui care dupa parerea mea a fost cea mai importanta, fiind determinanta in toate actiunile sale urmatoare. De aici a inceput sa imbratiseze principiile comuniste marxiste, de aici a inceput cu revolutiile... Consider ca filmul reprezinta momentul-cheie din viata lui care l-a format in tot ceea ce il privea pe viitor. L-a schimbat complet. Ca sa va convingeti, voi posta cateva citate din film:


- Wandering around our America has changed me more than I thought. I am not me any more. At least I'm not the same me I was. 




Even though we are too insignificant to be spokesmen for such a noble cause, we believe, and this journey has only confirmed this belief, that the division of American into unstable and illusory nations is a complete fiction. We are one single mestizo race from Mexico to the Magellan Straits. And so, in an attempt to free ourselves from narrow minded provincialism, I propose a toast to Peru and to a united America. 




This isn't a tale of heroic feats. It's about two lives running parallel for a while, with common aspirations and similar dreams. 
[citatele au fost extrase de pe www.imdb.com]


Ceea ce m-a impresionat in mod special la filmul acesta a fost cadrul final cu Alberto Granado, prietenul cel mai bun al lui Che Guevara, care avea 81 de ani cand s-a facut filmul. Din pacate, pe 5 martie 2011 acesta a incetat din viata. In poza din dreapta il avem pe Gael alaturi de Alberto Granado, la premiera filmului de la Cannes.


Concluzia este ca eu de vreo 3 ani stiu de filmul asta si nu l-am vazut pana azi...Poate a fost mai bine sa astept, asa intre timp am mai aflat si eu cine a fost Che Guevara si cu ce se ocupa, am mai citit, m-am mai documentat...si poate l-am inteles mai bine. Dar filmul este minunat si din punctul de vedere al cadrelor. Cinematografia superba facuta de Eric Gautier se imbina extraordinar cu muzica foarte potrivita imaginilor facuta de Gustavo Santaolalla.
Si cu asta va spun noapte buna. Chiar sper sa il vedeti pentru ca este, cu siguranta, un plus pentru cultura cinematografica si, de ce nu, chiar si in domeniul istoriei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Powered By Blogger