joi, 14 aprilie 2011

Regizorul spaniol: Pedro Almodóvar

Hai ca de acest domn ati auzit...cel putin asa sper! Si sa stiti ca pana acuma am ales regizori foarte cunoscuti chiar daca am spus ca vreau sa fac ceva underground, la noi nu prea se stie nici de cei pe care i-am ales, d-apai de cei cu adevarat necunoscuti...

Pedro Almodóvar s-a nascut pe 24 septembrie in Spania si este la ora actuala cel mai cunoscut si aclamat regizor spaniol pe plan international. Asta nu o spun eu, ci imdb-ul. El este, deasemenea, unul dintre regizorii mei preferati, chiar foarte sus pe lista, asa ca imi face o deosebita placere sa vorbesc despre el in articolul de miercuri seara.
Almodovar s-a nascut intr-un orasel din Spania numit Calzada de Calatrava. A ajuns in Madrid in 1968 si vreo doi ani a vandut obiecte vechi pe la targurile din El Rastro. Almodovar nu avea banii necesari sa mearga la facultatea de regie iar la inceputul anilor '70 au fost inchise scolile de film de catre guvernul fostului dictator spaniol Francisco Franco. Pedro si-a gasit o slujba la o companie de telefoane din Spania si si-a pastrat salariile ca sa-si cumpere o camera Super 8. Intre 1972 si 1978 a facut multe scurtmetraje cu ajutorul prietenilor. In cativa ani Almodovar a devenit foarte cunoscut in cultura spaniola si a devenit o vedeta a "La movida", miscarea culturala pop de la sfarsitul anilor '70. Primul lui lungmetraj a fost Pepi, Luci, Bom y otras chicas del montón (1980). In '87, impreuna cu fratele sau, Agustín Almodóvar si-au fondat propria companie de productie, "El deseo" [dorinta].
O caracteristica notabila in creatia sa este ca in majoritatea filmelor sale sunt roluri de femei puternice si independente sau transexuali. Da, sunt ciudate filmele lui dar poate de-aia sunt interesante. Ca nu e comercial cu happy ending, ca de multe ori filmele sale reflecta realitatea, o poveste cu mare aplicabilitate in viata sau o poveste ciudata dar posibila.
El este regizorul filmului spaniol al saptamanii, "La mala educación". Hai sa va zic cateva detalii super tari despre el. Almodóvar a scris scenariul filmului in 10 ani si este bazat pe o povestire pe care a scris-o el cand era adolescent, bazata pe timpul petrecut la un internat catolic de baieti. In film este vorba despre doi baieti care, abuzati de un preot la un internat catolic, unul devine homosexual si unul transexual si fac un film despre povestea lor. Este genul de poveste "in rama" pentru ca e film in film...si e tare ca si scenariul este poveste in poveste... Daca va intereseaza filmul, va recomand sa il urmariti odihniti si cu mare atentie ca sunt multe detalii si personaje foarte diverse care trebuiesc studiate cu atentie, cel putin Gael Garcia Bernal joaca triplu rol...

Printre filmele sale foarte cunoscute si apreciate, inafara de "La mala educación", se numara:
Uitati-va la filmele lui Almodovar, ca nu stiti ce pierdeti ! Aaa...si inca ceva, fara prejudecati va rog :). Multumesc.
Noapte buna !


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Powered By Blogger